One of the objectives of the design of the fishways was to improve the site as a touristic place. The plan offers walkways, terraces, platforms and benches where people would have the possibility to enjoy outdoors activities such as fishing, picnics and promenades.

In Billnäs and Åminnefors, the fishways would be constructed out of stones and red bricks. Stones and gravels are placed on the botoom of the river for ecological reasons. The red bricks would integrate the fishways with the traditional and cultural landscape of the old iron mill areas around the dams. Bleachers (made out of bricks) form the banks and the shores around the fishways providing possibility for the people to sit down and enjoy the views and the milieu.

View from the other side of the river
View from the other side of the river

In Billnäs, the area is transformed daringly. The fishway passes through a big white hall of one of the historical buildings. Inside the building there would be a big room for exhibitions and events. The sound or rippling river would resonate on the brick walls as to reming the presece of the river inside the buildings. A small plaza made out of red bricks is designed to the centrer of Billnäs to improve the possibilities to organize events. Terraces are added or enhanced to provide better potential for possible restaurants, cafeterias and other actors of the area in the future. The views from each terrace are considered - views on the river, on the waterfall and on the fishway. A small island is formed because of the new fishway. The island would be grassland.

The new fishway
The new fishway
View of Billnäs by the river
View of Billnäs by the river

In Åminnefors, the touristic value of the place is improved by bleachers on the shore. Also a wooden platforme would be constructed on the river to provide a vantage point downstream. A wooden walkway would connect the Billnäs and the Åminnefors dams. It would keep on going towards the lake from Billnäs and towards the fjord from Åminnefors in order to connec each place of interest along the Mustionjoki River. Some small areas made out of bricks are planned along the walkway to provide places where people could stop to enjoy all kinds of outdoor activities. These places follow punctually the cultural architecture of the site : buildings and dams made out of bricks. It is a way to link the two dams and to maintain the specific identity of the site.